петък, 12 март 2010 г.

Операция на шийни прешлени

Здравейте,

12 март 2010 г.
10:40 ч.

Реших да дам синтезирана информация в помощ на тези от Вас, на които им предстои или се интересуват от операция на шийни прешлени от гледна точка на пациент.
Аз претърпях две такива в разстояние на по-малко от година - първата на 2 април 2009, а втората на 7 януари 2010 година и двете в Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Иван Рилски".

Симптомите
Започнаха болки във врата и лявата плешка.Реших, че съм настинал, но болките се усилваха и след време станаха непоносими.В същото време имах изтръпване на пръстите на лявата ръка - от показалеца до безименния.Вечер и през нощта беше най-лошо-не можех да спя от болка,стоях прав с вдигната лява ръка или седнал в различни пози, но нищо не помагаше.
Междувременно опитах всякакви противовъзпалителни лекарства - хапчета, мазила и стероидни инжекции (Depo-Medrol) в мястото на болката без ефект.Опитах и иглотерапия при д-р Чавдар Нинов(http://www.niim.bg/) - два сеанса.След първия болката за кратко намаля, но след това се усили отново,а след втория ме заболя още повече.Сигурен съм, че за определени състояния тази терапия помага, но не и в моя случай.

Диагнозата
Направих си рентгенови снимки, а след това и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР,MRI) във ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ.
Диагнозата: намалени дискови пространства, дискови хернии, шипове, притискане на гръбначния мозък, изправена шийна извивка на нива
С 4-5,С 5-6,С 6-7.

Екипът, Цените
След множество консултации с близки лекари, интернет и др., реших да отида при професор Бусарски в МБАЛ "Св.Иван Рилски" (гр. София, бул. "Академик Иван Гешов" № 15, тел. за записване на преглед 952 36 23), който, заедно с проф.Романски от същата болница по всеобщо мнение
са най-добрите специалисти и с най-голям опит в тази област.
Пригответе се за доста чакане пред кабинета - винаги има много болни.
Професорът ми препоръча операция без отлагане, тъй като при продължително притискане на нервите промените (изтръпване, крампи и болки в ръката,гърба и врата)могат да бъдат необратими.
Избрах да бъда опериран от екипа на проф.Бусарски ( д-р Христов, д-р Славков, д-р Джендов-анестезиолог).
Изборът на екип е платен с регламент, като в зависимост от сложността цената беше от 1500 до 3000 лева.Цените са написани на вратата на приемния кабинет на клиниката по неврохирургия - ет.1
При мен се налагаше поставянето на изкуствени дискове (кейджове) и на трите нива на притискане, което налага две операции в разстояние на два месеца (аз направих втората след 9).Всеки от тях струва 2000 лева.
Не всяко състояние или гръбначна операция налага поставянето на кейдж - това ще определи Вашият лекар.
Преди, а и сега вместо кейдж се практикува и поставянето на кост, взета от таза Ви, което би спестило цената му, но това е силно болезнено в следоперативния период и се счита по-скоро за остаряла практика.
Можете да платите за самостоятелна стая, ако има свободна.Цената беше 250 лева, независимо от престоя.

Преди операцията

Приеха ме в болницата, където следващите 3 дни ми правиха различни изследвания за алергии, кръвна група и др.Даваха ми антиалергични (тъй като съм алергичен) и болкоуспокояващи лекарства,тъй като болката вече беше нетърпима.Трябва да си носите чиния,прибори за хранене, тоалетни принадлежности,чехли,пижама.На партера има кафе,закуски,автомат за кафе,автомат за вестници.Носете си стотинки за тях, както и за телевизора в стаята.

Операцията
Самата операция при мен продължи около 4 часа (от влизането ми в операционната).Тя протича така:
Носех си шийна яка, която лекарят ми бе казал да си купя предварително.Носите я с Вас при приемането,поставят Ви я ,след като сте опериран и се събуждате с нея.След операцията се носи колкото Ви каже лекарят (около 2 месеца).
Закарват Ви в операционна зала,където лягате на операционна маса (масите са тесни) и е студено.Поставят Ви апарат за кръвно,следене на сърдечна дейност итн. и абокат в който се вливат разни течности.Всичко е абсолютно безболезнено.Оставате по долно бельо,завити с чаршаф.След известно време идва анестезиолога, който започва да ви упоява през абоката,без да Ви боде допълнително,говорейки Ви.Това трае съвсем кратко ,след което без дори да сте усетили, че заспивате се събуждате в реанимацията,като имате чувството, че не е минала и минута от заспиването.
Усещането след събуждането е странно - бях в полубудно състояние до към 19 часа (операцията е приключила около13ч.)
Веднага след като се събудих болката беше изчезнала - не устещах болка даже и в областтана разреза.Единственото най-неприятно и болезнено усещане беше това от уринарния катетър, който поставят след като сте упоени (за щастие).
В реанимацията останах до другия ден.Сутринта мина лекуващият лекар и след като се увери че съм добре, каза да ме преместят в отделението.


След операцията

В деня след операцията ме изправиха на крака и можех да ходя.Махнаха катетъра, който беше единственото неприятно и болезнено нещо след нея.
Няколко дни след това изпикаването ми бе съпроводено с тих вой, след това болката отмина.Чувствах се много добре и нищо не ме болеше.Остана единствено леко изтръпване в пръстите на ръката,за което ми изписаха MILGAMMA, която все още - 2 месеца след операцията пия за възстановяване на нервите.След два дни ме изписаха.Инструктираха ме 2месеца да нося яката, да не вдигам нищо тежко - над 2-3кг.,да не правя движения с усукване,навеждане,протягане или резки такива.
След седмица махат шевовете.След още 5 дни можете да се къпете (с яката).Бръсненето е проблем,тъй като разрезът е отпред на врата,но реших ,че сега е моментът да се видя с брада.
2 месеца след операцията от време на време имам болки и пробождане във врата - обикновено когато седя без да съм облегнат.
Факт е,обаче че няколко месеца след първата операция вече карах мотора си, така че се надявам и сега - след втората след 5-6 месеца до 1 година болките да отшумят.Не ме разбирайте неправилно - в сравнение с адските болки преди операцията тези са пренебрежими.

Следва...

77 коментара:

  1. благодаря за информацията, беше ми много полезна. Аз съм с две дискови протрузии на нива С3-С4 и С4-С5. нямам притискане на гръбначния мозък, но схващането на врата и болките в него са постоянни. Невролозите смятат че не съм за операция, но аз полудявам. Чудя се какво да направя. Ще взема и аз да отида до докторите в Св. Иван Рилски. наистина благодаря за полезната информация

    ОтговорИзтриване
  2. А кой произвежда тези кейджове и пластини.На мен трябва да ми се поставят и то спешно.Проблема е, че не казват кой е производител, а аз искам да си ги купя от чужбина.

    ОтговорИзтриване
  3. Много полезна информация!Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
  4. "Колега" Галов, или някой си <> /публикувал тази, меко казано, безвкусна реклама/ :) ! Ако беше реален човек, приживял ужаса на това заболяване и мъките и унижението, на които е изложен всеки нормален българин, в днешното положение на "Родната мила медицина" - никога нямаше да пишеш толкова лъжи и неистини на едно място!!!

    Вярвай ми - не това е начина! :)

    Виктор Петров
    viktorent@abv.bg
    Може да си пишеш колкото искаш реклами, но не въвеждай в заблуждение изстрадалите хора!
    Не знаеш как, кога и къде може да те застигне... Не ти го пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам дали това ще го видите, господине, но аз преживях подобна операция в Кипър, Никозия, преди 12 години. В болница Аполония. Всичко, което това момче е описало по-горе е точно така. Аз имах подобни проблеми, със същите оплаквания. И се оперирах успешно, слава Богу. Тук, в България нямаше подобни условия по това време и имах късмета приятели да поемат операцията ми финансово. Не знам реклама ли е или не, но е много полезно за хора, които трудно ще се решат на операция ако имат възможност, а нямат куража. В моя случай се взе кост от хълбока ми и не болеше толкова много после.И носих един месец яката. Тук е малкото разлика. Иначе - приветствам написалия този материал, полезен е. В противен случай освен болката и изтръпване на крайника, се отива към прекъсване на гръбначен нерв. С всички последици от това.
      Пожелавам Ви да сте здрав и да не Ви се наложи да търсите това четиво. Поздрав - Ирина Кутрева, София

      Изтриване
    2. Госпожо Кутева ще се радвам ако оспея да се свържа с вас чка ме същото нещо0897450690

      Изтриване
  5. "Колега",не разбрах за каква реклама става въпрос?
    Също така моля да ми цитираш една лъжа или неистина, която съм написал!

    ОтговорИзтриване
  6. П.П.
    Преживях всичко това - вярвай ми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бихте ли се свързали с мен.Имам същия проблем и много ме е страх

      Изтриване
    2. И аз моля за свръзка с вас 0897450690

      Изтриване
  7. Здравейте аз също съм с дискова херния на С 4-5.Разболях се миналата година, много трудно ми бе поставена диагноза,ходих на всякакви иследвания докато не отидох на скенер.След скенера личния лекар ме изпрати на санаториум, но това не помогна дори влоши нещата.През месец януари си записах час при проф.Бусарски.Професора ме прегледа и ми назначи инжекции и шийна яка която носих 2 месеца.След това си направих ЯМР и отново отидох на преглед.За щастие не се налага за момента операция и се чуствам много добре.Благодаря на проф.Бусарски и съм убедена че това което е написано е напълно вярно.

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесна информация!Имам подобен проблем и благодаря за споделеното!

    ОтговорИзтриване
  9. "Смаил 1" дали си намери кеиджове и пластини от производител,прави ли си операция ,как се чустваш. На мен наи вероятно ми предстои и сьм силно притеснен как ще се получи ли,и дьлготраиноста на железата при пазене разбира се.Ще сьм благодарен ако някои сподели мнения и препорьки.

    ОтговорИзтриване
  10. На мен също ми предстои операция.Имам допълнителен прешлен.Благодаря ви от сърце!!!!Много полезно беше за мен всичко написано.

    ОтговорИзтриване
  11. моля някой да каже за след оперативния период моят съпруг го оперираха на 6 януари на прешлени на врата с поставен кейдж но след операцията продължава да има болки правиха му и ядреномагнитен след операцията лекарите са категорични че всичко е наред но болките продължават и за сега не отшумяват дали е нормално

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря информацията беше полезна

    ОтговорИзтриване
  13. Аз също сам оперирана през август миналата година и все още имам болки в областа на врата и не мога да си обръщам главата-не знам това нормално ли е?

    ОтговорИзтриване
  14. Аз също съм оперирана през септември 2011г.с кейдж на С5-6.Чувствах се добре до декември месец.След това симптомите от преди операцията се върнаха.Все още ме боли врата и ако се обърна на страни после трудно си връщам главата в нормално положение.

    ОтговорИзтриване
  15. До тези, които питат нормално ли е болките след операцията да не отшумяват: Нормално е, колкото и да ми се иска да не е така. Аз съм оперирана преди повече от 7 години, имам два импланта във врата, винтове, плака. Болките и досега продължават. Дори се усилват понякога и се налага да ми се поставят инжекции. Операцията е успешна, но последствията са големи. Боли навсякъде, мускулите атрофират. Доколкото знам, много рядко се случва човек да се възстанови напълно. Познавам и други оперирани, които са в същото положение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петър Балабанов25 ноември 2013 г. в 12:38

      Извинете, но искам да се свържа с вас. Пратете меил на p_balabanov@;ail.bg

      Изтриване
    2. Петър Балабанов25 ноември 2013 г. в 12:39

      p_balabanov@mail.bg

      Изтриване
    3. Аз също съм оперирана на 5.6 ниво Операцията беше успешна,но след 4г.започнаха да ми атрофират мускулите в дисталната част тоез финните движения са ми силно ограничени иначе болки нямам

      Изтриване
    4. Здравейте,а сега как се чувствате.
      Ако може повече информация че и на мене сега ми предстои съща операция. БЛАГОДАРЯ

      Изтриване
  16. kadee nai sigorno v balgariya ili v chujbina da se operirash

    ОтговорИзтриване
  17. ЗДРАВЕЙТЕ! ИЗЧЕТОХ НАПИСАНОТО ПО-ГОРЕ И НЕ МИСЛЯ ,ЧЕ Е НЯКАКВА РЕКЛАМА А ДОСТА ДОБРА ИНФОРМАЦИЯ.АЗ СЪМ ОПЕРИРАНА ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ 2009 ГОДИНА.КЕЙДЖА МИ Е ИЗГРАДЕН ОТ СОБСТВЕНА КОСТ ОТ ТАЗА И СЪМ СТАБИЛИЗИРАНА С ПЛАКА И ВИНТОВЕ.МАТЕРИАЛИТЕ СА ОТ ТИТАН И СА КУПЕНИ ОТ ВНОСИТЕЛ В БЪЛГАРИЯ. НЯМА ДА СПОМЕНАВАМ ФИРМАТА ,ЗА ДА НЕ ПРАВЯ РЕКЛАМА И ДА НЕ БЪДА ОБВИНЕНА В ТОВА.ГОДИНА И ПОЛОВИНА СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА И СЛЕД МНОЖЕСТВО ПОСЛЕДВАЛИ РЕХАБИЛИТАЦИИ СЕ ЧУВСТВАХ ПЕРФЕКТНО , НО ТО МИНАЛАТА ГОДИНА ЗАПОЧНА ПЪРВО МУСКУЛНАТА СЛАБОСТ НА РЪЦЕТЕ И НЕВЪЗМОЖНОСТТА ДА ВДИГНА ДОРИ ЧАША С ВОДА,НЕ МОГА САМА ДА СИ ОБУЯ ОБУВКИТЕ И ДА СИ ВЪРЖА ВРЪЗКИТЕ.СЛЕД ТОВА СЕ СДОБИХ СЪС СВЕТОВЪРТЕЖ И ШУМ В УШИТЕ ,ОСВЕН ЧЕ СЕ ВЪЗВЪРНА НЕПОНОСИМАТА БОЛКА И ТРЪПНЕНЕТО В РЪЦЕТЕ. ОТ 3 МЕСЕЦА НАСАМ ИМАМ И ДРУГА ЕКСТРА- ТРЕМОР НА ГЛАВАТА И РЪЦЕТЕ И СЛАБОСТ В КРАКАТА. А ОПЕРАЦИЯТА Е ПЕРФЕКТНА...СПАРЕД СКЕНЕРА И ЯМР-А КОИТО НАПРАВИХ. ОПЕРИРАНА СЪМ ИЗВЪН СОФИЯ ,НЕ ПРИ ПРЕХВАЛЕНИ НЕВРОХИРУРЗИ ,НО ФАКТА ,ЧЕ ИМА ПОСЛЕДСТВИЯ ....НЕ ЗНАМ КАКВО ДА КАЖА.

    ОтговорИзтриване
  18. SDRAVEYTE!BLAGODARIA NA VSICHKI ZA OBIASNENIATA!AZ IMAM TOZI PROBLEM OT M. MAY TOVA LIATO, NO SLED KATO BOLKITE V VRATA NE SPRIAHA, NAY-POSLE POTARSIH LEKARSKA POMOSHT.NAPRAVIHA MI RENTGENOVA SNIMKA I LEKARIAT ME USPOKOI, CHE SAM TOLKOVA ZLE, CHE POZLE NE MOGA DA BADA!IMAM ARTROZA NA VSICHKI SHIINI PRESHLENI I MEJDU TIAH NIAMA RAZSTOIANIE A VSICHKITE SA SE "SBUTALI" EDIN VAV DRUG!TOVA NE MOJELO DA SE OPRAVI I TAKA.SEGA CHAKAM DA ME PRATI NA ELEKTROMAGNITEN REZONANS.A, BOLKITE SA GOLIAMI!NE MOGA DA SI DVIJA GLAVATA NA LIAVO I NA DIASNO.OSOBENO ME BOLI, KOGATO SAM LEGNALA I SE PREOBRASHTAM V LEGLOTO.NO,DA NE ZABRAVIA DA VI KAJA, CHE PARVO IMAH PROBLEM S KLIUCHIZATA NA DIASNATA RAKA.

    ОтговорИзтриване
  19. преди 7 години Чавдар Нинов ми постави някаква инжекщия в крьста и от тогава нчмам никакьв проблем с дископатията

    ОтговорИзтриване
  20. Поздравления за доброто, точно и не рекламно описание. През Ноември ме оперираха в Пирогов. Екипът беше от доцент Габровски и д-р Атанасов. Мога да кажа само добри думи за тях и решаването на моя проблем. Сега продължавам да съм с яка и с леки неудобства в шията и леки изтръпвания в показалците. Болка няма, но при всеки е различно и няма да давам съвети. Единственото странно нещо е, че не намирам информация за някаква рехабилитация, а и от Пирогов нищо не казват. Може би трябва да мине определено време, за да се вземе решение. Аз бих искал дори и да спортувам и то активно, а не знам до колко ще е възможно. Някой да даде съвет за следоперативно възстановяване? Токове, масажи, фитнес? Успешно на всички!

    ОтговорИзтриване
  21. Моля, някой да ме посъветва за добра следоперативна рехабилитация и гимнастика. Орерацията ми е на С4-С5 от преди два месеца. Все още не мога да движа главата добре, имам болки. Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нормално е аз също имам а ме оперираха март.На вас ви е рано з правене на гимнастика те ще ви назначат физиотерапия с направление от личен лекар

      Изтриване
  22. БЛАГОДАРЯ,ЧЕ СИ СИ НАПРАВИЛ ТРУДА ДА ГО НАПИШЕШ И ДА УСВЕДОМИШ МНОГО, КОИТО СЕ ИНТЕРЕСУВАТ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви,майка ми и предстой операция на шийните прешлени , поради това ,че е паднала има и хематон, много ми е претеснено.

      Изтриване
  23. ima li varqnt sas po malko pari

    ОтговорИзтриване
  24. МНОГО ВАЖНО БЕШЕ ЗА МЕН ДА ПРОЧЕТА ТОВА,ЗАЩОТО ЕДНО Е ЛЕКАР ДА ТИ ОБЯСНИ ДРУГО Е ЧОВЕК КОЙТО ГО Е ПРЕЖИВЯЛ.БЛАГОДАРЯ ТИ МНОГО И НАЙ ВЕЧЕ ЗА ТОВА КОЕТО ПРОЧЕТОХ ЧЕ МОЖЕШ ОТНОВО ДА КАРАШ МОТОР......ТОВА МИ ДАВА КУРАЖ.БЛАГОДАРЯ ТИ МНОГО!!!АЗ СЪЩО КАРАМ МОТОР И СИ МИСЛИХ ЧЕ С ТАЗИ ОПЕРАЦИЯ ЩЕ ПРИКЛЮЧА С КАРАНЕТО...............ЖИВ И ЗДРАВ ДА СИ И ДЪЛГИ ГОДИНИ ДА КАРАШ!

    ОтговорИзтриване
  25. Здравейте. Оперираха се на 28.04.2016 г. в Болница "Токуда". Импланта е на ниво С5-6. Останалите шийни прешлени са с остеофити (шипове). Повод за операцията е описаната от автора болка в дясната ръка. Мъките започваха обикновено около полунощ до към 4 часа сутринта. Всякакви банки, инжекции и таблетки не работеха при мен. Дори болкоуспокояващи на " жълта" рецепта нямаха ефект. Леко облекчение ми донесе физиотерапията за седмица престой в СБР Кюстендил. В Токуда ми предложиха Кейдж на цени от 2400 до 7000 лв. По обясними причини избрахме най-евтиния вариант. Много е важно да се знае следното: облекчението, респ.подобрението се усеща на проблемното място в рамките на първите 3-4 дни. Но щом имате проблем с шийни прешлени, то той не е само на едно място. Вероятно от там идват последващите проблеми след 8 месеца или година. Тогава вече започват да се обаждат болежки на другите места. По въпроса за автентичността на публикацията - истина на 99,99% ( аз не бях с катетър. Позволявам си да дам няколко съвета на онези, които все пак са събрали кураж да се оперират. Ако имате (а вероятно имате) и други хернии на други нива в гр.стълб, предупредете екипа в операционния блок, за да внимават при преместването ви в леглото след операцията, за да не се наложи да оставате и за друга операция. Помолете да наблюдават очите ви по време на операцията - при мен са били поуотворени, което ми донесе непоносима болка в първите 24 часа след операцията. И, последно - кураж!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Каква беше вашата операция като техническо изпълнение.класическ отворена хирургия по нови безкръвни методи.може ли и имена на екипа.благодаря.

      Изтриване
    2. Здравей.. Колко време ти отне пълното въстановяване.. 1-2г...благодаря

      Изтриване
  26. Благодаря на всички, споделили опита си. Аз също съм изправена пред дилемата какво да правя, да продължавам ли да живея с постоянна, но не нетърпима болка, или да се реша на операция. Болките започнаха преди 8 години. Правих скенер и ЯМР. Резултатите са: медианна и парамедианна дискова херния на нива С5-С6, С6-С7, които притискат медулата, а на ниво С4-С5 дискова протрузия. Болките ми на двете посоки и задната ръка са постоянни, но не непоносими. Чувствам слабост в ръката. Невролозите ме посъветваха да изградя мускули на гърба, които да държат гърба изправен. Опитах какви ли не лекарства, които вече не помагат. Ходих две години в Павел баня, правиха ми подводни екстензии, не мога да преценя дали има полза от тях. Преди няколко седмици ходих на консултация в Пирогов, при проф.Габровски баща, както и при друг неврохирург. И двамата казват, че се налага операция. Професорът ми каза, че ще струва 6000 лв. И понеже ми предстои отново Павел баня, мнението им беше, че не бива да се правят екстензии. Посъветвайте ме, как да постъпя. На кого да се доверя, като по медиите се тръби непрекъснато за комерсиални лекари?! Дори днес гледах интервю с Доц.Марин Генчев, който каза, че има случаи, в които се поставят импланти без да е необходимо.

    ОтговорИзтриване
  27. Здр на 36 години съм живеия в Германия имам износен 5 и 6 прешлен на гръбнака и изместени дискове имам много болки във вратъ и двете ръце и истръпват стават студени лекуват ме с реха гимнастики но не ми помагат ще сам благодарна ако ниакои ми помогне със информация

    ОтговорИзтриване
  28. Здр на 36 години съм живеия в Германия имам износен 5 и 6 прешлен на гръбнака и изместени дискове имам много болки във вратъ и двете ръце и истръпват стават студени лекуват ме с реха гимнастики но не ми помагат ще сам благодарна ако ниакои ми помогне със информация

    ОтговорИзтриване
  29. Здравейте аз също съм опетирена на 4_5 5_6 прешлен 24 02 2016 в Германия Минаха три месеца, но болка все още имам на тила. Продължам с обезболяващи.На всяка консултация ми казват, че било твърде рано да отминат болките.Казват, че операцията минала успешно.Нямам търпение Юли месец да си отида в България на контролен преглед.

    ОтговорИзтриване
  30. Здравейте аз също съм опетирена на 4_5 5_6 прешлен 24 02 2016 в Германия Минаха три месеца, но болка все още имам на тила. Продължам с обезболяващи.На всяка консултация ми казват, че било твърде рано да отминат болките.Казват, че операцията минала успешно.Нямам търпение Юли месец да си отида в България на контролен преглед.

    ОтговорИзтриване
  31. Бихте ли казали колко ви струваше операция в Германия?
    В Токуда д-р Цеков каза близо 2000 лв за гел против сраствания и 100 лв на ден за единична стая. Иначе в стая с 4 легла не се плащало. Някой ще ми даде ли мнение за този неврохирург? Пирогов и Св Иван Рилски с много лоши условия и хигиена ли са? Ако не, ще търся там Габровски - бащата или сина, как мислите?
    Изпратих диск с ЯМР в две турски реномирани болници- LIV и Анадолу център, за безплатно второ мнение за моя случай. От Анадолу ми отговориха веднага с 2 предложения- за рехаб. и за операция. Цената е 9 хиляди евро, но екстрите си ги бива- влизат цена за придружител, нови ЯМР и ЕМГ, консултации с трима професора....трае 3 дни всичко- посрещат и изпращат от гара или летище. Видяха на ЯМР неща, които тук в Бг не забелязаха...
    Какво мислите за Гръбначния център в София? Нещо не мога да се реша на операция...а вървя на зле, доста зле!

    ОтговорИзтриване
  32. Бихте ли казали колко ви струваше операция в Германия?
    В Токуда д-р Цеков каза близо 2000 лв за гел против сраствания и 100 лв на ден за единична стая. Иначе в стая с 4 легла не се плащало. Някой ще ми даде ли мнение за този неврохирург? Пирогов и Св Иван Рилски с много лоши условия и хигиена ли са? Ако не, ще търся там Габровски - бащата или сина, как мислите?
    Изпратих диск с ЯМР в две турски реномирани болници- LIV и Анадолу център, за безплатно второ мнение за моя случай. От Анадолу ми отговориха веднага с 2 предложения- за рехаб. и за операция. Цената е 9 хиляди евро, но екстрите си ги бива- влизат цена за придружител, нови ЯМР и ЕМГ, консултации с трима професора....трае 3 дни всичко- посрещат и изпращат от гара или летище. Видяха на ЯМР неща, които тук в Бг не забелязаха...
    Какво мислите за Гръбначния център в София? Нещо не мога да се реша на операция...а вървя на зле, доста зле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Надявам се вашия случай се разви добре.Бихте ли споделили.И аз съм с херния с5 с6.Благодаря

      Изтриване
  33. Да попитам, как се чувствате сега,няколко години след операциите?

    ОтговорИзтриване
  34. Здравейте на всички. При мен причината е фрактура на С 5 и клиновидно снишение. Предписание, операция и стабилизация с титаниева плака на нива С4-5 и 6. След операция в Пирогов при доктор Кондов се оказа, че единият ми от шестте болта е паднал и се налаго втора, спеша операция. Втората, се оказа извършена от друг доктор, който беше разсърден, че не знаех, че ме е оперирал. Както и да е, това се случи рез 2004 година, пролетта. След операцията бях изписан и с напътствията: прави всичко, без да вдигаш тежко и си живей живота, тръгнах за вкъщи. След два месеца, се чувствах сравмнително добре, макар и в ново тяло. Това не беше моето. Ограничение в дясно, болки в ляво, тръпнене на пръсти, болки и бодежи при ставане, при ходене и т. н. Отидох на море. Там, при сравнително ограничен режим се почувствах зле и ми причерня. Местният доктор изключи слънчев удар, беше 26 градуса, но и нищо друго не каза. След едногодишно ходене по мъките се оказва, че съм събрал границите на кръвното и от тук и до ден днешен пия бетаблокери за кръвно. Дали е ппредизвикано от мен, дали е от травмата и хирургичната намеса или от всички заедно, никой не знае. Минах през шум в ушите, световъртеж, гадене и т. н. изживявания. Пих успокоителни! Една зимна утрин, на 01.01.2015 г. се качих на Витоша. Тишина, сняг, спокойствие. Започнах да ходя. Ходих, пъшках, ходих. Така всяка събота, от този ден насетне. Мина ми и кръвното /хапчетата си ги пия/, мина ми шума, бодежите, всичко. Тръгнах по планини и сукаци. Катерих върхове и то успешно /Благодаря на жена ми за подкрепата/. Оздравях. Сега е 2017 г. или 13 години по - късно. Вече имам допълнително усложнение. След успешно бутане на кола и копаене в градината, си направих още една херния - ниво С6-7. Или под обездвиженото място, където знаех за протузия, сега вече имам херния, която успешно натиска и сака /канала/. Факт е, че след операция, при която се обездвижват сектори, същите тези пространства закърняват и от обиздвижването залиняват. Физически, всичкото натоварване, което например до този момент се понасяло от 5, сега се понася от два сегмента и те са си с тенденция на херниране. Въпрос на време е. Имах ужасно главоболие, тръпнене на два от пръстите на дясната ръка /кутре и безименен/, вдървяване и болки в рамото и врата. Мазане, лежане, хапчета - не помага. Почнах да плувам /крол и гръб/. Бруст не се репоръчва при шийни хернии. Преди го правех, но с големи прекъсвания. Сега плувам от януари, три пъти седмично и правя пилатес упражнения с топка, веднъж на седмицата. В резултат, главоболие почти няма или ако го има е спазматично. От време на време и при лошо време, лоша стойка или натоварване боли и вдървява врата, леко боде към рамото, но е търпимо. Под 10 градуса ходя, задължително с шал и не го свалям докато не стигна в работа или в къщи. Това е. Исках да го споделя с вас, защото знам какво е да не знаеш, колко си зле, колко време имаш за това или онова и дали ще се стигне до резитба. Не зная дали тези операции са станали рутина, но като знам какво е отношението, не съм склонен да се подложа на същото скоро. Щуе се опитам да го отложа максимално. Съвет: след като ви кажат присъдата, не се впрягайте във форуми и да се психирате сами. Движете се. Не яжте боклуци, спортувайте. Ако не е за спешна операция, плувайте, ходете. Не осуквайте не дърпайте, не вдигайте. Научете се как се ходи, как се става, как се носи. Това за съжаление неврохирурзите не го знаят, а тези които го знаят са малко и често може да попаднеш на неподходящ терапевт. Потърсете хора, които разбират от скелети, кокали, сухожилия и нерви. Те, не са само неврохирурзи. За съжаление се къса връзката между добрата интервенция и успешната операция и посттравматичното възстановяване. Държавата е отрязала това като ненужно, а то може да ви вдигне на крака и да имате качествен живот. Намерете ортопед или физиотерапевт, който да ви направи специялна гимнастика - за вас, според контузията и реалностите на тялото. Това и ходеето, плуването, при мен проработиха. Докога, не знам. Вяра и постоянство. Късмет на всички.

    ОтговорИзтриване
  35. Здравейте. С интерес и почти без дъх прочетох всичко споделено.В момента рева и пиша! И аз съм с протрузия на ниво C4-5 и пролапс на C5-6. Докторю Кондов от Окръжна болница препоръча незабавна операция. Каза ми, че нося бомба, която всики момент може дй се взриви и ще остана парализирана от шията надолу. ЯМР се прегледа и от шефът на спирална хирургия в Пирогов. Докторът потвърди диогноцато,
    но заяви, че операцията не е спешна. Имам силни болки във врата, тила и главата.Преди главата и врата въобще не ме боляха, само гърдата и плешката. След 2 инжекции дипрофос болката там спря? Но почна врата - ужаасно и непоносимо боли, сякащ чужда глава са насадили върху моето тяло. Непрекъснато си мисля, че всеки момент ще се парализирам. Изтръпвот ми ръците нощем. Бих искала да поговоря с някой, страдащ от този проблем.Защото докторите не са то преживяли. Моля, ако някой желае - да се свържем. Чувствам се инволид, коквото и решение да взема! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Здравей. Доколкото знам протрузия не е херния, а първоначален стадий на смачкване на диска, но без нарушаване на целостта. Вече пролапсът е разкъсване, при което имаш нарушение на диска и това е по - опасното. В зависимост от това на къде е разлива на хернията, в тази посока ще те боли. Трудно е да се каже, при всеки е индивидуално. Първото е без паника и не се страхувай, а прави нещо. Опознай внимателно какво и как те боли при определни движения. Най - лошото е да спреш да се движиш. Ако спортуваш прави гимнастика, плувай, движи се- всичко трябва да е бавно, внимателно и без въртене и усукване. Важното е да се разширят пространствата, които притискат нервите и да се заздравят мускулите на тези места. Обикновено се правят упражнения за разтягане- това освобождава притискането на нерва и се чувстваш по - добре. То ще си покаже. При мен заседяването или залежаването е убийствено и влошава картината. Вдигане на тежко е абсолютно забранено. При мен не повече от две бутилки вода! Малко вятър във врата и не се търпи. Ако все пак болката и качеството на живот са влошени, просто си избери екип и действай. Много хора страдат от това. Лошото е, че има и много бизнес в тези проблеми и някои хора много добре го знаят. Успех.

      Изтриване
  36. Здравейте,
    Имах същите проблеми почти 2 години,пиех си хапчетата,понасях болките и изтръпванията,постоянно търсих алтернативен метод(на лекари вече не вярвам-ходих в Турция,Австрия,Израел-само за пари става дума)Преди месец ровейки се в немски сайтове по проблема ми попаднах на Атлас-център в Сърбия,впоследствие разбрах,че такъв има и в Македония и даже в София.В Германия има няколко,процедурата е елементарна(наместване на атласа чрез отпускане на мускулите на врата) Веднага след процедурата се почувствах добре и без болка,сега ми предстой преглед отново..надявам се това да е краят на болките и хилядите хапчета,инжекции,мазила и физиотерапии. https://www.youtube.com/watch?v=ZDUdPUXdvhI https://www.youtube.com/watch?v=BzR9FCUL1Dg
    https://www.youtube.com/watch?v=QhOMd3amS2g
    https://www.youtube.com/watch?v=BPtopJRk2qI

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Как сте сега след процедурата Атлас?
      Какво показаха новите изследвания?

      Изтриване
  37. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  38. Благодаря на автора на първоначалния коментар.какво е новото през 2017.Кои са болниците и лекарите с най-дабра репутация у нас.Моят случай е дискова протрузия с45 и др.
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
  39. Здравейте!
    Пострадал съм от падане с нестабилно счупване C2. В Пирогов искаха за импланта 8000лв. По спешност направиха операцията в Пазарджик. С подобрения съм. В епикризата не ми е написано, че има имплант
    ,а някакво намествана и не са ми издадени никакви докумекти за взетите пари за импланта. Искам да попитам някой, който е минал по тази върталежка. Как и какъв конценсос е постигнал в источването на здравната каса война. Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
  40. До автора, ако може да споделите как се чувствате в момента, работите ли спортувате ли изобщо как живеете осем девет години след операциите? И на мен ми предстои такава операция и се двоумя. Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  41. Здравейте преди близо месец си направих операция на шиини прешлени бяха ми поставени импланти Искам да питам след колко време трябва да ми се възстановят краиниците Вмомента са още изтъпнали и скоявани.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей.. Виждам, че и ти си претърпял същата операция като мен.. Изкуствен диск на шийни прешлени и титаниева планка с 2винта..за колко време, и колко време трябва да мине докато всичко отшуми и човек да възвърне силата си... Благодаря

      Изтриване
  42. Здравейте !
    Проблема с протрузии или екструзии(дискови хернии) в шийния отдел има решение и то датира още от 1987 г когато проф. Найдин от НИИ "Бурденко" в Москва разработва метод за консервативна терапия на дискови хернии в цервикален и лумбален отдел чрез т.н. протеолитични ензими, които се вкарват в увредения участък чрез елоктрофореза. Оригиналният продукт на тази разработка е лиофилизат на сок от незрели плодове от папая под формата на сух екстракт (сух балсам). Основният фермент в продукта е папаин, но в него се съдържат и други ферменти: хемопапаин А и хемопапаин В, пептидаза А и В и муколитичния фермент лизоцим. Търговското название на продукта е Карипазим и е производство на Института по Фармакохимия "Йовел Кутателадзе" в Тбилиси, Грузия. Провеждат се три курса по 20-30 процедури (единия) с почивка около 1-1.5 месеца между тях като след края на терапията херниралите дискове се размекват, а част от некротизиралата тъкан бива лизирана (разградена) от ферментите и така размера на хернията се редуцира, нейния обем намалява и болковата симптоматика намалява значимо или напълно изчезва. Цената на един флакон Карипазим е около 5-6 лева,така че една цялостна терапия с Карипазим ще струва около 300-450 лв - има се предвид само цената на продукта. Продукта може да се закупи или в Грузия или в Русия и се продава без рецепта в аптеките.

    ОтговорИзтриване
  43. Вчера в предаването "Директно" с водещ Димитър Абрашев по Bulgaria on air един от гостите в студиото бе Стоян Макреев, който разказа своята история за проблемите възникнали след три операции на гръбначния стълб: 1 в шийния отдел и 2 в лумбалния отдел. Операциите са били направени в Пирогов, но както става ясно не са му поставили гел срещу страстване и 8 години след това неговото състояние непрекъснато се е влошавало въпреки провежданите рехабилитационни процедури. Ето линк към въпросното предаване:
    https://www.bgonair.bg/direktno/2018-03-12/problemite-s-grabnaka-osnovna-prichina-da-lezhim-v-bolnitsa

    ОтговорИзтриване
  44. Имате ли информация за Американската клиника за НЕОПЕРАТИВТО лечение на гръбначни заболявания?

    ОтговорИзтриване
  45. Здравейте, искам да питам, знаете ли след шийна стабилизация с титанов имплант дали има проблеми по летищата?

    ОтговорИзтриване
  46. Zdraveite maika skoro se operira na 28.08.2019 c6 c7 preshlen doktora kaza che operaciqta mina uspeshna no sled operaciqta si6htite bolki prodaljavat maika se pritesnqva znam che oshte nqma daje i 1 mesec sled operaciqta noo vsi4ki sme pritesneni dali ne sa napravili nepravilna operaciq

    ОтговорИзтриване
  47. Здравейте, от къде се закупува такава яка?

    ОтговорИзтриване
  48. Ортопедична яка може да си закупите от аптека или да си поръчате по интернет

    ОтговорИзтриване
  49. Може ли поставени кейджове с титаниеви винтове и плака за стабилизация в шията да бъдат премахнати или заменени с анатомични импланти?

    ОтговорИзтриване
  50. Наистина много полезна информация за хора като нас,на които им предстои операция.
    Искам да попитам защо след операцията болките не спират.
    На мен ми казаха,че ще ми слагат гел и това ли е толкова болезнено,след операцията.
    Ако наистина болката няма да отшуми какъв е смисъла от нея.
    Благодаря ви.

    ОтговорИзтриване
  51. Оперирана съм на 05.11.2015 г. от дискова херния на ниво С 6-7, с поставен кейдж. Операцията бе извършена в УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив от доцент Желязков, към момента професор. Болките ми не бяха силни, но се появи неврологична симптоматика - увреждане на гръбначен мозък с пареза. След операцията престоях в болницата 7 дни, след изписването започнах активна рехабилитация - гимнастика, масажи, санаториално лечение. Към момента се чувствам като цяло добре, не съжалявам че се оперирах. Заплатих за кейджа -2800 лв. и такса за престой в болницата. Всяка година ходя на СБР Поморие и ми се отразява добре.

    ОтговорИзтриване
  52. Здравейте, някой слагал ли е кейджове при доц. Харитонов в Плевен, сърце и мозък"?

    ОтговорИзтриване
  53. Borgata Hotel Casino & Spa: Employee Reviews - KTNV
    Read about 청주 출장샵 the Borgata Hotel Casino & 태백 출장마사지 Spa culture, salaries, 용인 출장안마 benefits, work-life 아산 출장마사지 balance, management, job security, job security, and 광양 출장안마 more.

    ОтговорИзтриване
  54. Здравейте, имах намерение и препоръка за операция при доктор Илиян Стоев в гръбначен център, защото имам Дискови херния на много нива в Ломбардия дял. Доктор Цеков в Токуда и доктор Калнев в Пловдив твърдяла също, че съм за операция. Имах силни болки в кръста,изтръпване на стъпалата, често компресии на нерва по крака, накуцвах, не можех да ходя от болка, дори говориха за стеноза на гръбначния стълб. Не се реших на операция, макар че не можех да си върша както трябва дори домакинската работа в къщи, да не говорим за дълго ходене. Бях в Баня, Карловско,не ми понасяше добре радиацията във водата, два пъти в Павел баня като че ли подводната гимнастика ми помогна, после в БАНЯ карловско ходих само на басейн не повече от 5- 10 минути и на кални бани. Там доктор Баева ми каза, че с годините дисковете херния се калцират и става нещо като артроза.Мисля, че имаше право.Сега станах на 70 години и смятам, че на тази възраст вече минерални води не се препоръчва, защото сърцето не бива да се натоварва. Пиша този пост, за да бъде в подкрепа на тези, които не се оперират- нещата затихват с времето- оказа се, че парализата, за която говореха лекарите според това, което се вижда на ЕМГ, не се случи. Нямам навици за спортуване, но лятото гледам да ходя често из близките гори за гъби. Правя си всяка пролет настройка от кокичета в ракия и се маже когато стъпалата са много изтръпнали и болят. Иначе невроложката ми изписваше хапчета нивалин поне 2 пъти годишно, който също се прави от кокичета. Замених го с настойката от кокичета, защото вече имам проблеми и със сърцето на моята възраст. Така че, няма страшно, не вярвайте много на лекарски прогнози.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария Василева се казвам, по- горе съм описала състоянието си в коментар и през 2016 година.

      Изтриване
  55. В 2023 году ссылки подлинно учитываются и станут продолжать предусматриваться сколько стоят ссылки для продвижения сайта. Но они давно пресекли быть почвой ранжирования страниц вебсайта в выдаче. Google пользуется комплексный расклад, внимание эти факторы:

    ОтговорИзтриване
  56. Имам болки врата веченезнам каса постпя

    ОтговорИзтриване
  57. Здравейте.. Да попитам.. Актуална ли е още тази група.. Никъде не намирам мнения и информация относно дискова херния и поставяне на импланти/кейджове/ на шията.. Да споделя.. Аз вече имам такъв поставен на С5-С6 през октомври 2023г..минаха близо 5месеца и все още имам слабост в краката и ръцете. Изтръпвания ги няма, но има леки мръвучкания.. Разбира се нищо общо със симтомите преди операцията.. Искам да попитам някой който е минал през този период, и колко време ще е нужо да се възстановят нервите... И всичко да отшуми.. 1-2г.!!!???благодаря..

    ОтговорИзтриване